Биография

Атанас Стойчев винаги е бил зодия Скорпион. Патилите от скорпион разправят, че много боли, когато хапе, но не се умира. Най-хубавите си разкази е написал, когато сам захапе опашката си. От малък плаче за слава, но тя го спохожда доста късно. Първо става автор на две прекрасни деца и едва през 1988 г., след мъчителен престой в разни издателства, излиза с гръм и трясък първата му книга – “Нон стоп” в Профиздат. Не по-малко трагична е съдбата на втората – “Пясък от дъното”. Тя отлежава четири години, докато види бял свят в престижното издателство “Факел” през 1993 г. Пак “Факел”, съвместно със “Свободно поетическо общество”, през 1995 г. показа третата книга на Атанас Стойчев – така наречения еротичен хепънинг “Не ми вярвай, скъпа”. Авторът се надява, че един ден все някой ще му повярва. Тази надежда рухва с появата на “Слаби ангели” през 1999 г., отново във “Факел”.

Междувременно Стойчев не пропуска да се явява анонимно на Националния конкурс за произведения на морска тематика, откъдето отнася няколко първи награди, а последния път – Голямата награда за пиесата си “Скандал в рая” /1994/. Пиесата има късмета да се играе на сцената на Фестивалния и конгресен център – Варна /1996/, където е поставена и втората му пиеса – “Задник, змия и бич” /1999/.

В една и съща година /2002/ разкази на Атанас Стойчев се появяват в две антологии: “Българска маринистика” на Университетско издателство “Св. Климент Охридски” и “Voices from the faultline. A Balkan Anthology” на американското издателство ZayuPress.

Във всемирна тъга потъват почитателките на автора, когато през 2003 г. във варненското издателство “Славена” излиза книгата му “Тъмната страна на жената”. За да ги утеши, в края на 2008 той се появява с поредната си книга – “Тъмната страна на мъжа”.

През 2005 г. участва в The Dream Quest One Poetry & Writing Contest – Чикаго, и получава втора награда за разказа си “Един мъртвец за изхвърляне”.

От 1995 г. Атанас Стойчев е член на Съюза на българските писатели.

Не се притеснява от нищо, което се е случило или не се е случило. Винаги успява да се утеши с максимата, която е измислил на младини: “Удоволствието е в това, да измъчваш самото удоволствие”.

16 коментара

30 04 2010
Кръстина

Блг на Роси за поканата да видя, мн се развеселих, като видях, искрено се радвам на духа на сайта, пожелавам от сърце на добър час:) Леко ми е гузно, че съм на Ви с автора:)))

28 06 2010
Атанас Стойчев

Много е лесно, Кръстина. От „Ви“ сменяш „В“ с „т“ и всичко е наред. Колкото до гузността, изхвърли я на онази поляна и точка.

28 06 2010
Кръстина

Не е! Трябва да те изчета и да те разпозная през тебе! Не през Росито:)

29 06 2010
Атанас Стойчев

Здравей Кръстина,
Очаквам да бъда разнищен. Приятно е…

29 06 2010
Кръстина

:)))

30 04 2010
Татяна

много интересно съчетаване на хумор и житейски размисли…Бих искала да науча повече…

28 06 2010
Атанас Стойчев

Здравей Татяна,
Благодаря за оценката. Обичам чувството за хумор, както в себе си, така и в другите. Колкото до това да опознаеш автора, вгледай се внимателно в онова, което е написал и там ще намираш всичко за него.

1 05 2010
Нели

Пожелавам Ви да съхраните любовта: любовта към творческия процес; любовта към всичко, до което се докосвате; любовта към Човека… Иначе как щяхте да сътворите всичко това?! И дано винаги музата е с Вас!

28 06 2010
Атанас Стойчев

Благодаря Нели,
Вече съм решил да не преследвам музата. За щастие тя наистина ме навестява от време на време. Колкото толкова!

4 05 2010
Anastasiya

…Da badesh na hilyadi mili i da otkriesh choveka i pisatelya,koyto do predi mesetsi e varvyal po tvoyata ulitswa..Po-tochno – da preotkriesh!
Blagodarya,Nasko! I napred v godinite se nadyavam da imame takiva sreshti.

13 05 2010
nad

Поздравления! Чудесна страница – прекрасна възможност повече хора да се докоснат до големия талант, но и до чудатостите на един одухотворен мъж! Успех!!!

28 06 2010
Атанас Стойчев

Благодаря Ани,
Ти си момиче, което има очи за повече неща в този свят, в сравнение с мнозина, които са направо слепи. Пожелавам ти да пропишеш, ако вече не си го направила.

28 06 2010
Атанас Стойчев

Благодаря за чудатостите! Дано има повече чудати хора и чудати писания!

30 06 2010
Жоро Венин

Абе, липсва ми нещо… А, сетих се – още едно интервю… дали не го взех аз? (И като съм го „взел“ аз, как да е у теб!…)

1 07 2010
Атанас Стойчев

Така е, приятелю, някои вземат, без да дават, други дават, без да вземат… 🙂

13 04 2011
Шоумена

Много хубав човек!Написа ми много мило писмо.
Още не съм чел много ваши творби, но ще се опитам да го направя. Защото на боклука мястото му е в кошчето, а на творчеството в човешките сърца.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: