Нон стоп

Още с първата си книга Атанас Стойчев залага на предизвикателството, иронията и откровеността. Авторът, макар и професионален моряк, не държи на определението “морски разкази”.

Защото ако в тях има бури и мъртво вълнение, скука и екзотика, аварии и тихи изгреви, те не се случват в океана, а в необятното заключено пространство на изстрадалите моряшки души.

Приемаме или не героите на тези разкази – далеч не винаги силни и волеви, а още по-малко романтични – те вълнуват и провокират. Жалки и великодушни, понякога смешни, често отчаяни, но решени на всяка цена да го скрият от околните и от себе си, да ни подведат с мъжествени пози, бурни фиести и хаплива самоирония. За да не усетим, а най-хубавото е, че я усещаме – неизличамата им трептяща болка по Големия живот, който се изплъзва, по невъзможния празник на душата…

Тук са включени разказите “Италианката”, “Човек зад борда”, “Кралят на тромпета”, “Дебелото момче Жорж”, “Един мъртвец за изхвърляне”, “Жена на борда”, “Ножът”, новелата “Друг” и др.

Книгата е с посвещение “На старите приятели, които ще кажат: „Ама не беше точно така!”

Обратно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: