Пясък от дъното – откъси

Дълго време не можех да се отърва от чувството, че търся слънчогледова семка, увита в безброй вестници. Усещането, че този подарък не е за мене, че може да бъде истински само в ръцете на друг, ме амбицира. За нея ме ожени любопитството ми и раздразнението, че тя няма кой знае какви чувства към мене.
От разказа “Ще се видим на дъното”

Ядоса ме, като ме попита за тоя мъж, затова ще ме изтърпиш да си посъскам. Какво общо имаш с него? Той не обича такива задничета, дето могат да се съберат в шепа. Добре си набрала блузката, но той не се успокоява, докато не провери. Вярно, че очите ти са хубави и като примигнеш, приличаш на малко момиченце, но той не гледа очите. Меко казано, не си от жените, които са родени да бъдат жени. Това е професия, скъпа.
От разказа “Професия жена”

Мъжът проклинаше, че всички са срещу него – жена му, дъщеря му, целият свят, мамицата му! Сега и тоя труп – къде ще го дене, не може да мине границата с него, ще му искат смъртен акт, а и да го има, пак няма да го пуснат, как ще прекоси цяла Югославия с мъртвец на задната седалка, дори и да я подреди така, все едно, че нищо не се е случило, тая гъска до него ще се побърка.
От разказа “Подаръкът”

Не! Не мисля, че “преди” е по-хубаво от “сега”. И не винаги “след” ме разкъсва с угризенията си. Най-зле съм настроен към “преди” – то е моята малка корабна инквизиция. Пъдя го, мачкам го, душа го, когато нощем се примъква в койката ми и като не става с лошо, опитвам с добро – шепна му, гушвам го, приказки му разправям с единствената цел да миряса и да ме остави на мира. Не! Вмъква се през ухото ми, разкопчава устата ми, бърка ми в очите, преравя тайните ми джобове, с краката нагоре ме вдига и тръска, така, докато изтръгне съгласието ми да си правим компания.
От разказа “Мъже за посрещане”

Обратно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: