Слаби ангели – отзиви

И в новата си книга „Слаби ангели” Атанас Стойчев извлича екстракт от живия живот. На моменти той е с приятна миризма, понякога с остра, но най-често озонира въздуха около нас.
Никола Радев

Психологията на личността, неповторимото изживяване на човека, нерядкото преплитане на трагичното с реалистичното в романтичната атмосфера на морските вълни са в основата на движението: надежда – обреченост. Понякога с хаплива самоирония героите „намират” своето място в живота. Важното за тях е, че съдбовните моменти са моменти на подчертаната саможертва, на изключителната привързаност към морето и вярност към вълните, люшкащи кораба на живота често пъти не по тяхно желание.
Внушението при Атанас Стойчев е убедително и психологически защитено. Умението му да анализира подчертава и неговата склонност към притчов идеен ефект, определящи го като модерен и значим автор. Желанието „да разказва” при него е компенсирано с духовната самокритичност и актуалност на персонажите в разсъжденията им, както и остротата на проблематиката, изведена до суровата правдивост на едно заслужаващо внимание художествено изживяване.
Станислав Пенев

Вярвам на този автор. Защото е един от малцината ни, които не се лигавят в кръчма и пред публика. Защото литературните достойнства на прозата му са истински. Те носят чара на близък приятел, който безкрайно интересно разказва в дългите нощи. Още нещо интересно за тази проза – на фона на безвкусните вулгарни четива, които са на мода, близостта на Атанас Стойчев до еротичното откровение е толкова деликатна и искрена, че превръща четенето в удоволствие. Това удоволствие прилича на лекото опиянение от чаша старо вино. Само човек, на когото са силни ангелите, може да напише за слабите ангели по този начин. Тези истории са верни до една. Написани са с чувство за мярка, което ги прави опасни и много ценни за нас, особено във времето, когато пълният хаос и разголване ни осакатяват непрекъснато. Атанас Стойчев постига високи стойности. Отдава се на това, което прави. И му личи.
Хаджи Ламбрин Сотиров

„Драги Атанас, поздравления! Според журито Вашият разказ „Един мъртвец за изхвърляне” е пример за изключително оригинален текст, творческо въображение, изграждане на характери, развитие на сюжета и най-важното – за вътрешната Ви способност да мечтаете… Продължавайте да вярвате в себе си, както аз вярвам във Вас. Трябва да знаете, че сте писател, поет и всичко друго, което ще си пожелаете в бъдеще. Трябва да знаете в сърцето си, че сте вдъхновили и други хора (включително и мен) да мечтаят.”
Писмо на Андре Уест
Oрганизатор на конкурса на Dreamquestone.com – Чикаго, където Атанас Стойчев получава втора награда през 2005 г.

Обратно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: